Gelukkig kunnen we nog steeds terugvallen op sterke tribute bands wanneer het origineel er niet meer is of omdat ze haast niet live naar buiten willen treden. Dit zal hoogstwaarschijnlijk wel het geval zijn voor de enige overblijvende broer uit de beroemde Gibb familie.
De jongste telg was Andy, tieneridool net als zijn drie broers, maar reeds overleed in 1988 op 30-jarige leeftijd, Maurice volgde hem in 2003 en in 2012 moesten we helaas afscheid nemen van Robin.
De Bee Gees was zonder enige twijfel één van de meest succesvolle bands uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Nog maar eens voor alle duidelijkheid doorgeven dat het géén Australiërs waren maar Britten afkomstig uit Manchester, Engeland. In 1958 verhuisde het gezin dan naar het verre eiland Australië.
Hun nummers worden nog steeds dolgedraaid waar ook ter wereld. Wie kan songs als 'Words', 'World', 'Don't Forget To Remember Me', 'New York Mining Disaster 1941', hun allereerste grote hit 'Spicks & Specks', 'To Love Somebody', een nummer van hen maar eigenlijk bedoeld was voor de grote soulzanger Otis Redding, vergeten? Allemaal onvergetelijke, pure nostalgie.
Enkele andere grote muziekiconen hebben een deel van hun succes te danken aan het schrijftalent van dit trio. Denken we hierbij maar o.a. aan 'Heartbreaker' (Dionne Warwick), Kenny Rogers & Dolly Parton ('Islands In The Stream'), 'Chain Reaction' (Diana Ross), 'Guilty' en 'Woman In Love' waarbij Barbra Streisand's bankrekening fors de hoogte in ging. Het zijn er slechts een paar...

Dankzij de Irish Bee Gees konden we vanavond weer wegdromen met de muziek uit een tijdvak waarin nog alles kon en mocht. Of hoe je je eerste liefje zoende op de dansvloer terwijl 'Words', of 'World' door de luidsprekers weerklonk... Mijmeringen...

De Ieren openden hun show met een nummer uit hun disco-periode 'You Should Be Dancing' en daarna ging de jukebox open met prachtige versies van o.m. 'Massachusetts' waarop het publiek voor een eerste keer massaal rechtveerde en een herkenningsapplaus tenbeste gaf, het solonummer van Robin 'Saved By The Bell' kreeg hier ook een serieuze ovatie en zelfs een van de nummers waarvan ik dacht dat het niet op hun setlist zou staan, 'Emotion', klonk alsof het nog maar gisteren was dat we het voor de eerste keer hoorden. De Australische Samantha Sang had hier in 1978 een top drie hit mee en was ook te horen in de speelfilm 'The Stud' met Joan Collins.
Uiteraard mocht werk uit 'Grease' niet ontbreken en met het titelnummer uit deze nog steeds succesrijke prent kwam er met 'Islands In The Stream' een einde aan een welgeslaagde eerste set.

Tijdens de pauze werden we vergast op een leuke videoclip met fake BG's. We weten dat de broertjes Gibb zelden een interview gaven en via een interview videoclip waarop de broertjes met enkele woorden uit hun songs een antwoord op gaven, kregen we een ludiek intermezzo. Zeer leuke vondst.

De tweede set werd ingezet met 'Nights On Broadway' en met twee nummers van broertje Andy, nl. '(Our Love) Don't Throw It Away' en zijn grote hit 'Shadow Dancing'.

Diana Ross had een megahit met 'Chain Reaction'. Vanavond deden de Iers Bee Gees het nummer weer alle eer aan. Het tweede luik baadde dus in een discosfeertje met nummers uit 'Saturday Night Fever': 'Night Fever' en 'Stayin' Alive' waren de eerste opwarmers. Met het door op de soundtrack door Yvonne Elliman gezongen 'If Can't Have You' startte het eerste grote discobrok terwijl op de achtergrond fragmenten uit de film werden vertoond. En natuurlijk mocht 'How Deep Is Your Love' niet op het appél ontbreken. Van een discoparty gesproken!
Helaas komt aan alle mooie dingen een einde, zo ook aan deze eerste avond van de Irish Bee Gees die vandaag 8 maart een uitverkocht cultuurcentrum, met een misschien ietwat meer kritisch publiek, zullen moeten trotseren. Met 'Tragedy' kwam er finaal een einde aan onze herinnering van hoe het Bee Gees tijdperk toch een grote invloed had op onze culturele ontwikkeling.
Helaas zaten 'Spicks & Specks' en 'The First Of May' er vandaag niet bij, misschien wel vanavond?

The Irish Bee Gees:
Barry Gibb - Tony Kelly, vocals, acoustic guitar
Robin Gibb - Dominic Feekery, vocals, lead guitar
Maurice Gibb - Peter Simpson, vocals, piano/keyboards, acoustic guitar
Musical Director - John Black, piano/keyboards, acoustic guitar
Drums & Percussion- Johnny Leon
Bass Guitar - Jonnie ( The Cap )

Alfons Maes / NNieuws